Rajzvizsgálat

Oldal

Munkám során különleges és egyedi vizsgálati eszközre támaszkodom: ez  a rajzvizsgálat. A rajz mindent elárul a készítőjéről, a rajz ugyanis nem más, mint a személyiség képi kifejeződése. (Ahogy Vass professzor fogalmaz: “Minden kép önarckép”.)

A rajzvizsgálat módszerével felszínre kerül – többek között – a rajzoló állapota (hogyan érzi magát a bőrében), milyen gondokkal küzd (milyen hiányok vannak az életében) és még sok egyéb megoldásra váró probléma.

Sajnos sok tévhit is van a rajzvizsgálattal kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb, amikor valaki felhív: mutatna nekem egy rajzot és mondjam el, amit látok. Nos, ez nem ennyire egyszerű. A kép ugyanis önmagában nem értelmezhető, egy adott rajzi jegy többféle jelentést is hordozhat magában – ezt azonban csakis a megfelelően képzett szakember látja és tudja pontosan, megbízhatóan értelmezni. ( És nem félreértelmezni!) Nagyon pontos tudományosan meghatározott szempontok alapján vizsgálja meg a szakértő a hozott és a helyben elkészített rajzokat. (Közel 40 féle  rajzteszt áll a rendelkezésemre.) A rajzelemzés egy tudományterület, mégpedig a képi kifejezéspszichológia speciális területe.

A LelkiTámasz Ponton a mentálhigiénés segítő beszélgetés kiegészítő eleme a rajzvizsgálat. Felnőttnél és gyereknél egyaránt alkalmazható, valamint párkapcsolati, illetve munkahelyi problémák megértésében is.