Rajzvizsgálat

Oldal

Munkám során különleges és egyedi vizsgálati eszközre támaszkodom: ez  a rajzvizsgálat. (A rajzelemzés egy tudományterület, mégpedig a képi kifejezéspszichológia speciális területe.) A rajz mindent elárul a készítőjéről, a rajz ugyanis nem más, mint a személyiség képi kifejeződése. A rajzvizsgálat módszerével felszínre kerül – többek között – a rajzoló állapota (hogyan érzi magát a bőrében), milyen gondokkal küzd (milyen hiányok vannak az életében), és még sok egyéb, megoldásra váró probléma.

Sajnos sok tévhit van a rajzvizsgálattal kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb, amikor valaki felhív: mutatna nekem egy rajzot és mondjam el, amit látok. Nos, ez nem ennyire egyszerű. A kép ugyanis önmagában nem értelmezhető, egy adott rajzi jegy többféle jelentést is hordozhat magában. ( Ezt pedig csakis a megfelelően képzett szakember tudja megbízhatóan értelmezni – és nem félreértelmezni!) Rajzvizsgálati szaktanácsadóként, tudományosan meghatározott szempontok alapján vizsgálom meg a hozott, és a helyben elkészített rajzokat. (Közel 40 féle  rajzteszt áll a rendelkezésemre.)

A LelkiTámasz Ponton a mentálhigiénés segítő beszélgetés kiegészítő eleme a rajzvizsgálat. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt alkalmazható (akár szülő – gyermek közös rajzvizsgálat formájában), valamint párkapcsolati, illetve munkahelyi problémák megértésében is.