Az első bejegyzés, vagyis kezdjük az alapoknál: miben segíthetek?

Standard

blogképeSzia, üdvözöllek a blogomon!

Mindjárt az elején gyorsan leszögezem: a blogomnak nem az “észosztás” a célja. Nem fogom magasröptű, ‘okoskodó’ gondolatokkal megváltani a világot, megmondani Neked a tutit. Megtették már ezt előttem sokan, nagyon okos emberek – akiktől viszont idézni fogok, folyamatosan.

Sokan kérdezik amikor először találkozunk: mit csinál pontosan egy mentálhigiénés szakember? Hogyan segít és egyáltalán miben különbözik a pszichológustól?

A válaszom nagyon egyszerű: a mentálhigiénés szakember a pszichológus előtt van “eggyel”. Vagyis mi, a mentálisan  – egyébként – egészséges, csak különféle problémákkal küzdő embereknek tudunk segíteni. Amiben különbözünk, az a módszerünk: amíg a pszichológus különféle pszichoterápiás módszerekkel gyógyít, mi úgynevezett “segítő beszélgetéssel” dolgozunk. A mentálhigiénés segítő kapcsolatban a hangsúly a megelőzésen van. Na de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Bizonyára tapasztaltad már, hogy egy kis probléma is mekkora galibát tud okozni – ha nem beszéljük ki magunkból. Egyre csak növekszik a fejünkben és a lelkünkben, lassan de annál biztosabban átveszi az irányítást felettünk: rossz kedvünk lesz és borúsnak látjuk a napunkat, a hetünket, aztán szépen lassan az egész világot… Na, ilyenkor irány a mentálhigiénés szakember! Hiszen, ahogy Selye János tudós,  a stresszkutatás “atyja” mondta: “Az a puszta tény, hogy valaki ismeri bajának okát, már maga is gyógyító erejű.”