Megold, felold és helyre tesz

Standard

Te kivel beszélgettél ma egy jót? Vagy ha nem ma, akkor tegnap, esetleg a múlt héten? Inkább üzenetet küldtél? Emailt írtál? Az baj. A személyes jelenlét sokkal fontosabb, mint gondolnád…

Egy jó beszélgetés ugyanis sok mindent megold, felold és helyre tesz.

Tudom, nincs mindig idő arra, hogy találkozzatok és leüljetek beszélgetni. Egyszerűbb elmesélni egy emailben, gyorsan „bepötyögni” messengeren esetleg viberen, vagy csak küldeni egy pár szavas sms üzenetet. Ha felhívod és úgy mondod el, az már jobb ugyan egy fokkal, de még mindig nem elegendő.

Mi hiányzik mindebből?

A személyesség. Hogy lásd a másik arcát, az arcizmai rezdülését, a testének a mozdulatait: mire hogyan reagál. A hangulatjel a billentyűzeten sem helyettesíti az igazi arcot, az igazi mosolyt, hiába küldesz „szmájlikat”.

Amikor személyesen találkoztok, és úgy mondasz el valamit, azonnal tudsz reagálni, ha a másik esetleg félreértett téged. Szemben a levéllel, vagy az üzenettel, ahol hosszú percek, órák, napok, esetleg hetek telhetnek el, mire válasz érkezik. Mert mindig van mit félreérteni – pláne, ha például rossz kedvében találják a címzettet a soraid.

Egy szó, mint száz: légy jelen és mondd el személyesen. Feltéve, ha tényleg fontos neked az a kapcsolat…

beszélgetés fotó